Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Poszukiwanie nowych enzymów do produkcji detergentów

2015-02-05

Enzymy, wielkocząsteczkowe katalizatory biologiczne (biokatalizatory), jak wszystkie katalizatory przyspieszają reakcje chemiczne poprzez obniżenie energii aktywacji reakcji. Jednak w odróżnieniu od klasycznych katalizatorów charakteryzują się wysoce selektywnym działaniem i specyficznością substratową. W efekcie dany enzym może katalizować tylko kilka, a w niektórych przypadkach, tylko jedną specyficzną reakcję. W ten sposób enzymy determinują procesy zachodzące w żywych organizmach.

Dzięki swoim właściwościom enzymy mogą być i są stosowane w różnorodnych procesach przemysłowych, w tym również w szeroko rozumianym przemyśle detergentowym.

Większość enzymów to cząsteczki białek złożone z łańcuchów polipeptydowych zawierających w swej strukturze od kilkudziesięciu do nawet kilku tysięcy aminokwasów. Łańcuch polipeptydowy ulega tzw. procesowi zwijania, tworząc w przestrzeni złożoną strukturę. W zależności od stopnia złożoności struktury przestrzennej rozróżnia się strukturę pierwszo-, drugo-, trzecio- i czwartorzędową. Enzymy najczęściej posiadają strukturę najbardziej złożoną, czyli czwartorzędową i to głównie ta struktura determinuje ich aktywność katalityczą.

Obecnie enzymy są powszechnie stosowane w formulacjach nowoczesnych detergentów z grupy środków piorących, środków do mycia naczyń w zmywarkach oraz detergentów używanych do mycia przemysłowego i instytucjonalnego. Podstawowymi enzymami stosowanymi w tego typu detergentach są enzymy z grupy hydrolaz. Hydrolazy katalizują reakcję hydrolizy wiązań chemicznych, czyli rozpad większych cząsteczek na mniejsze pod wpływem wody. Do grupy hydrolaz należą między innymi:

  • proteazy – enzymy katalizujące hydrolizę wiązań peptydowych w białkach,
  • lipazy – enzymy katalizujące hydrolizę wiązań estrowych w tłuszczach,
  • amylazy – enzymy katalizujące hydrolizę wiązań α-glikozydowych w cukrach złożonych,
  • celulazy – katalizują reakcję hydrolizy wiązań β-glikozydowych, występujących pomiędzy cząsteczkami glukozy w celulozie.

 

 

 

Zastosowanie enzymów w detergentach było przełomowym momentem w przemyśle detergentowym. Od tej pory zmieniło się postrzeganie i zastosowanie detergentów w gospodarstwie domowym oraz w przemyśle. Dzięki enzymom osiągnięto wiele korzyści, m.in.:

  • znaczące obniżenie zużycia energii poprzez obniżenie temperatury i czasu procesów myjących,
  • obniżenie zużycia wody dzięki bardziej efektywnemu rozpuszczaniu zabrudzeń,
  • obniżenie niekorzystnego wpływu na środowisko naturalne dzięki rezygnacji z organicznych rozpuszczalników oraz możliwości obniżenia pH kąpieli piorącej,
  • brak niekorzystnego działania na środowisko naturalne samych enzymów, ponieważ są biodegradowalne oraz stanowią surowiec odnawialny,
  • mniejsze uszkodzenie tkaniny w procesie prania, dzięki łagodniejszemu działaniu detergentu,
  • możliwość odnawiania powierzchni tkaniny dzięki zastosowaniu celulaz.

Poza korzystnym wpływem na procesy detergencyjne enzymy mają również wady, które powodują, że ich zastosowanie ma pewne ograniczenia. Posiadają wysoką aktywność i są stabilne w środowisku o odpowiednich parametrach oraz w obecności odpowiednich substancji. Zmiana parametrów oraz dodatek innych substancji może spowodować drastyczny spadek aktywności enzymu. Oczywiście rodzi to problemy z kompatybilnością enzymów z innymi składnikami detergentu. Ponadto enzymy stosuje się najczęściej razem, czyli w detergencie jednocześnie znajdują się proteazy, amylazy, lipazy i celulazy. Wszystkie są białkami; obecność w jednym detergencie różnych enzymów może prowadzić do ich degradacji. Należy m.in. stosować stabilizatory proteaz, które inhibitują je aż do momentu zastosowania w kąpieli myjącej czy piorącej.

W przypadku detergentów stałych (proszkowych) zastosowanie enzymów nie napotyka większych trudności, natomiast w detergentach ciekłych należy zastosować szereg zabiegów, by enzymy działały w miarę aktywnie i właściwie do chwili obecnej nie rozwiązano tego problemu w sposób zadowalający.

Proteazy
Proteazy zaliczane są do największej grupy enzymów przemysłowych; zajmują blisko 60% rynku sprzedaży tych surowców.[6] Produkcja proteaz jest oparta głównie na przemyśle biotechnologicznym oraz na ekstrakcji z materiału zwierzęcego i roślinnego. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie pozyskiwaniem wysokiej jakości proteaz z ryb. Surowiec rybny jest interesujący z dwóch powodów. Po pierwsze, stanowi bogate źródło proteaz o wysokiej aktywności w szerokich zakresach temperatury oraz pH.


CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 4/2014 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



detergentychemia gospodarczaenzymy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie