Artykuły - Przemysł detergentowy

Olejki eteryczne – na pograniczu klasyfikacji

25.06.2019
Autor: Urszula Ptaszek-Rohde, Chemicos Consulting
Olejki eteryczne – na pograniczu klasyfikacji

Olejki eteryczne pochodzą z roślin, są wtórnymi ich metabolitami. Stanowią wieloskładnikowe mieszaniny związków biologicznie aktywnych.

Zastosowanie olejków znane jest od czasów starożytnych. Są szeroko wykorzystywane w medycynie tradycyjnej krajów Dalekiego Wschodu, farmacji czy kosmetykach. Działanie olejków eterycznych jest wielokierunkowe, ponieważ determinowane jest zawartością składników aktywnych. Do najcenniejszych i najpopularniejszych olejków eterycznych należą: olejek różany, lawendowy oraz olejek z pomarańczy.

Pochodzenie i otrzymywanie

Zgodnie z definicją zawartą w normie ISO, olejek eteryczny to związek zapachowy, zwykle o złożonym składzie, uzyskany z botanicznie zdefiniowanego surowca roślinnego przez destylację z parą wodną, destylację na sucho lub odpowiedni proces mechaniczny bez ogrzewania. Olejki eteryczne zazwyczaj są oddzielane od fazy wodnej w procesie fizycznym, który nie wpływa znacząco na działanie biologiczne olejku.

Olejki eteryczne mogą gromadzić się w różnych częściach rośliny, ale głównie pochodzą z kwiatów i liści. Poniżej przytoczono najczęściej spotykane olejki eteryczne i ich pochodzenie:
• kwiaty (pomarańcza, róża, lawenda),
• liście (cytronella, eukaliptus, wawrzyn),
• kora (cynamon),
• lasy (drzewo różane, kamfora, drzewo sandałowe),
• korzenie (wetiwer),
• kłącza (kurkuma, imbir),
• suszone owoce (anyż, pietruszka),
• nasiona (gałka muszkatołowa).

W niektórych przypadkach wszystkie części rośliny tego samego gatunku mogą zawierać olejek eteryczny, jednak jego skład jakościowy i ilościowy może się różnić w zależności od miejsca pozyskiwania.

Wyświetlono: 851

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej