Artykuły - Przemysł detergentowy

MIT w kosmetykach i detergentach

26.11.2018
Autor: Anna Nowicka-Zuchowska, Aleksander Zuchowski, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
MIT w kosmetykach i detergentach

Metyloizotiazolinon (MIT, 2-metylo-2H-izotiazol-3-on, nazwa INCI: Methylisothiazolinone) jest popularnym i skutecznym konserwantem, znajdującym się w kosmetykach i detergentach.

Metyloizotiazolinon chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu w czasie aplikacji kosmetyku za pomocą opuszków palców lub kontaktu ze skórą czy otoczeniem. Zapobiega rozwojowi mikroorganizmów, a także jednocześnie uniemożliwia ich przetrwanie w czasie, kiedy dany produkt jest używany. Hamuje także rozwój i namnażanie bakterii w trakcie przechowywania produktu.

MIT jest stosowany na rynku UE w dwóch postaciach: w mieszaninie w stosunku 3 : 1 z pochodną chlorową metylochloroizotiazolinonu (MCIT), a od 2005 roku jako samodzielny konserwant. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w produkcie wynosi 0,01% (100 ppm), a maksymalne stężenie mieszaniny w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,0015% (15 ppm).

Zastosowanie

MIT jest konserwantem szeroko stosowanym ze względu na bardzo dobrą skuteczność. Występuje zarówno w kosmetykach niespłukiwanych (np. chusteczki nawilżane, kosmetyki pielęgnacyjne, balsamy i mleczka do ciała, różnego rodzaju kremy do twarzy, kremy do opalania), jak i spłukiwanych (np. szampony, żele pod prysznic, mydła w płynie), a także produktach detergentowych (proszki i płyny do prania, zmywania, czyszczenia dywanów i podłóg). Znalazł zastosowanie w wielu sektorach przemysłu, takich jak produkcja papieru, przetwórstwo gumy, metali, drewna czy paliw oraz systemy chłodzenia wody.

Wyświetlono: 718

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej