Wiadomości - Tworzywa sztuczne z kraju

Jakich tworzyw potrzebuje przemysł opakowaniowy?

24.05.2019

Aktywność producentów tworzyw sztucznych realizowana jest z myślą o wytwórcach opakowań. Potrzeba bowiem w sektorze opakowaniowym coraz bardziej zaawansowanych tworzyw.

- Branża opakowań z tworzyw sztucznych jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się sektorów tworzyw sztucznych. Oznacza to, że zmiany zachodzą tu szybko, a wymagania przetwórców bezpośrednio przekładają się na wysokie standardy i coraz bardziej wyrafinowane właściwości tworzyw. Innowacyjność tej branży podąża w znacznej mierze w kierunku ochrony środowiska naturalnego, zwiększonej produktywności, lepszych osiągów i wygody, czego przykładem są np. coraz lżejsze opakowania, które spełniają wymogi idei zrównoważonego rozwoju – tłumaczy w rozmowie z „Chemia i Biznes” Tomasz Listoś, menadżer ds. Rozwoju Biznesu i Wsparcia Technicznego w spółce Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż.

Jego zdaniem, spośród innych trendów, które obecnie kształtują branżę opakowań z tworzyw sztucznych, można wymienić szereg przykładów.

Opakowania z tworzyw, zwłaszcza opakowania elastyczne już dziś zużywają mniej energii, mniej zasobów naturalnych, powodują mniejszą emisję dwutlenku węgla. Jeśli uwzględnić właściwości i możliwości recyklingu, to opakowanie plastikowe jest zwykle najlepszym rozwiązaniem dla środowiska i konsumentów.

Opakowania powinny spełniać optymalne właściwości związane z estetyką, przezroczystością, wysokim połyskiem oraz możliwością dekorowania wyrobów z wykorzystaniem etykietowania w formie.

Pożądane są opakowania, które oferują rozwiązania typu „od zamrażarki do mikrofali", możliwość głębokiego mrożenia i/lub schładzania szokowego, a także możliwość napełniania na gorąco.

Rozwojowe są opakowania, które umożliwiają proces sterylizacji/pasteryzacji; rośnie segment systemów opakowań barierowych.

Ważnymi zaletami sztywnych opakowań tworzywowych są wygoda użycia, niska masa, odporność na wstrząsy i zapewnienie dłuższych terminów przydatności do spożycia zapakowanej żywności.

Popularne stały się polimery o wyższym poziomie MFR, które zapewniają lepszą płynność i szybsze przetwórstwo. Jednocześnie w segmencie opakowań spożywczych rosną wymagania związane z kontaktem z żywnością. Pojawiają się opakowania, które mają lepsze właściwości sensoryczne.

Standardy związane z np. niskimi poziomami OML/SML, brakiem ftalanów, brakiem lub niskim poziomem substancji NIAS, są już niemal koniecznością.

- Zadaniem opakowania jest teraz także wydłużenie okresu przydatności produktu (zawartości opakowania). Przyczynia się do tego wysoka barierowość na gazy (tlen), wysoka wytrzymałość zgrzewu i poprawione właściwości mechaniczne folii. Z drugiej strony, spotykamy tu też rozwiązania „oddychające" do pakowania żywności świeżej. Bardzo popularne są już rozwiązania typu otwórz-zamknij do żywności porcjowanej lub w plastrach, które dzięki swej funkcjonalności zabezpieczają w prosty sposób przechowywaną żywność. Coraz częściej też doceniamy rolę opakowań o kontrolowanej sile otwarcia, dzięki czemu mogą być one łatwo otwierane przez osoby starsze. Spotykamy także opakowania pokazujące stopień świeżości przechowywanej żywności – dopowiada Tomasz Listoś, menadżer ds. Rozwoju Biznesu i Wsparcia Technicznego w Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż.

 

Wyświetlono: 1673

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej