Nowości - Przemysł opakowaniowy z kraju

HumidWRAP: stworzyć innowacyjne opakowanie

13.08.2019

Siedem międzynarodowych jednostek naukowych, w tym dwie polskie uczestniczą w projekcie opakowaniowym HumidWRAP, którego celem jest stworzenie aktywnego opakowania regulującego wilgotność i zawartość wody. Projekt potrwa do przyszłego roku.

Oprócz jednostek badawczych z Niemiec i Belgii w projekcie biorą udział Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (CBIMO) oraz COBRO – Instytut Badawczy Opakowań.

Jak tłumaczą zainteresowani, w projekcie zastosowane zostaną nowoczesne rozwiązania mające na celu regulowanie wilgotności w opakowaniu. Higroskopijne, aktywne substancje stanowić będą składniki kompozytowych lub wielowarstwowych materiałów opakowaniowych. Aby zoptymalizować efektywność opracowanego rozwiązania zastosowany zostanie model matematyczny i przeprowadzone będą testy przechowalnicze.

Potrzeba opracowania specjalnego opakowania bierze się z faktu, iż na rynku funkcjonują rozmaite produkty, których jakość i okres trwałości uzależnione są od zawartości wilgoci oraz od ich podatności na zmiany wilgotności otoczenia i wewnątrz opakowania. Przykładowo mogą to być produkty piekarnicze (chleb, pozostałe pieczywo, ciastka), jak również elektronika, instrumenty (drewniane), czy też stare dokumenty i malarstwo (dzieła sztuki).

Niekorzystne zmiany spowodowane nadmierną wilgocią mogą polegać na korozji, niszczącym działaniu mikroorganizmów (do których nadmiernego wzrostu przyczynia się wilgotne środowisko), czy też niekorzystnymi zmianami tekstury w przypadku wyrobów piekarniczych (utrata kruchości, wysychanie).

Celem projektu HumidWRAP jest zatem zabezpieczenie produktów poprzez aktywne opakowanie z papieru i/lub tworzyw sztucznych, regulujące i kontrolujące zmiany wilgotności i zawartość wody w produktach. Docelowo wilgotność wewnątrz opakowania będzie optymalna dla utrzymania jakości zapakowanych produktów. Opakowanie potencjalnie może być stosowane do żywności (utrzymanie i wydłużenie okresu trwałości, świeżości i jakości), jak również dla produktów niespożywczych.

Wyświetlono: 240

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej