Nowości - Przemysł chemiczny ze świata

Globalny rynek ksylozy pod silnym wpływem branży spożywczej

16.08.2019
Autor: Anna Jarosik

Światowy rynek ksylozy notuje wartość 1,6 mld dolarów i rośnie w tempie 6% rocznie.

Ksyloza jest jednym z najbardziej wszechstronnych cukrów (węglowodanów) o szerokim zakresie zastosowań, choć dominuje ten spożywczy. Stosowanie ksylozy ma na celu podkreślenie smaku i właściwości organoleptycznych produktów spożywczych. Gwałtowny wzrost, jeśli chodzi o produkcję żywności i napojów w połączeniu z rosnącą świadomością zdrowia konsumentów przyspiesza sprzedaż naturalnych składników żywnościowych, takich jak ksyloza pochodzenia roślinnego. Dostępne na rynku postaci ksylozy to puder, ciecz i kryształki. Przy czym to postać krystaliczna jest dominująca i pokrywa ok. 46^ produktu.

Konsumenci są dzisiaj bardziej skłonni do zaopatrywania się w produkty pochodzenia roślinnego i w naturalne substancje słodzące. Z tego względu branża spożywcza, ale również farmaceutyczna coraz chętniej stosują ksylozę jako środek aromatyzujący, polepszacz smaku i zapachu żywności (posiada status GRAS), jak również jako dodatek do suplementów diety, składnik testów diagnostycznych oraz substancję grzybobójczą i antybakteryjną w zwalczaniu chorób jamy ustnej oraz nowotworów jelita.

Dodatkowym czynnikiem dynamizującym wzrost na globalnym rynku ksylozy są coraz większe obawy konsumentów związane z konwencjonalnymi produktami słodzącymi.

Gwałtownie rosnący trend na coraz bardziej innowacyjne i funkcjonalne opakowania dla produktów spożywczych w połączeniu ze zwiększoną świadomością konsumentów co do zdrowia, wpływa znacząco na zapotrzebowanie na składniki aromatyzowane. Z tego względu producenci oczekują silniejszych powiązań z użytkownikami końcowymi, aby wykorzystać potencjalny wzrost zapotrzebowania na ksylozę pochodzenia roślinnego i syntetycznego. Jest to zgodne ze znacznym podniesieniem poziomu przyjmowania bezkalorycznej substancji słodzącej D-ksylozy (pozostałe to L-ksyloza i DL-ksyloza) do słodzenia produktów przeznaczonych do stosowania przez klientów otyłych i chorych na cukrzycę.

Istotnym czynnikiem ograniczającym globalny rynek ksylozy jest powolne zatwierdzanie przez organy regulacyjne oświadczeń zdrowotnych. Każdy produkt organiczny musi zostać zatwierdzony do stosowania, zależnie od etapu, począwszy od procesu dobierania formulacji i dalszego jej rozwoju. Certyfikaty zapewniają konsumentom jakość produktu i pozwalają uniknąć konfliktów zdrowotnych. Aby sankcjonować wszelkie oświadczenia zdrowotne i certyfikaty, oczekiwanie jest dość długie, co znacznie utrudnia rozwój rynku ksylozy.

Firmy chcące umocnić swoją pozycję na rynku globalnym koncentrują się na wprowadzaniu do swojej oferty konkurencyjnych produktów w takich kategoriach, jak produkty dla diabetyków, karmy dla zwierząt domowych i produkty do higieny jamy ustnej. Biorąc pod uwagę zalety ksylozy w porównaniu z konwencjonalnymi cukrami, producenci koncentrują się również na promowaniu ksylozy jako super składnika. Inną kluczową strategią dla producentów jest promowanie ksylozy jako zrównoważonej ekologicznie alternatywy dla pszenicy oraz kukurydzy do produkcji izobutenu.

Anyang Yuxin Xylitol Technology, chińska firma produkująca ksylitol, skoncentrowała się na wydobywaniu ksylozy i ksylitolu z produktów ubocznych drewna, ponieważ oczekuje wzmocnienia wiarygodności swoich produktów w zakresie zrównoważonego rozwoju. Kilka firm przetwarzających ksylozę współpracuje również z kluczowymi regionalnymi dystrybutorami i dostawcami, aby poszerzyć bazę klientów i jednocześnie wygenerować wyższą sprzedaż. Gracze rynkowi badają zastosowanie D-ksylozy w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała oraz jako surowca do niezliczonych zastosowań, od biodegradowalnych detergentów po produkty rolne.

Tagi


ksyloza
Wyświetlono: 617

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej