Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Enzymy zyskują znaczenie jako zrównoważone składniki

2014-12-17

Rynek kosmetyków oraz środków czystości podlega wysokiej dynamice zmian, dzięki zmianom preferencji konsumentów. “Go green” stało się często powtarzanym mottem. Europejczycy znajdują się w grupie najbardziej świadomych konsumentów produktów przyjaznych dla środowiska i dlatego też popyt na te towary jest w Europie najwyższy. Na równi z zapotrzebowaniem na przyjazne dla środowiska produkty kosmetyczne oraz chemii gospodarczej, rośnie zapotrzebowanie na organiczne i naturalne surowce.

Enzymy oferują szeroki zakres korzyści, m.in. ze względu na fakt, iż nie powodują niespecyficznych efektów ubocznych. Do głównych czynników sukcesu, które stanowią podstawę przemysłowego zastosowania enzymów, należą:

  • enzymy wykazują wysoce ukierunkowane działanie pozbawione działań niepożądanych,
  • enzymy ulegają biodegradacji w wyniku działania drobnoustrojów naturalnie występujących w zabrudzeniach – są zatem przyjazne dla środowiska,
  • enzymy, jako katalizatory reakcji biochemicznych, działają stabilnie w łagodnych warunkach, takich jak niska temperatura, neutralne pH. Zapewniają oszczędność energii, gdy są stosowane w zastępstwie katalizatorów chemicznych.

Główne obszary komercyjnych zastosowań enzymów w przemyśle obejmują produkcję detergentów, kosmetyków, bioetanolu, papieru i miazgi, zaś pomniejsze: oczyszczanie ścieków, przemysł skórzany oraz tekstylny.

Enzymy w chemii gospodarczej
Zastosowanie enzymów
Choć detergenty stanowią największy obszar zastosowań enzymów uzyskiwanych przemysłowo, nie są one nowością na rynku produktów chemii gospodarczej. Pierwszy detergent zawierający enzymy został wprowadzony na rynek w 1913 roku przez doktora Ottona Rohma. Rzeczywista faza wzrostu w obszarze detergentów rozpoczęła się w 1963 roku, gdy firma Novozymes wprowadziła Alcalase®, proteazę, która zrewolucjonizowała rynek enzymów przemysłowych i ustanowiła wykorzystanie enzymów w produkcji detergentów. Enzymy pochodzenia bakteryjnego mają dominujący udział w rynku, wynoszący 37,3% wszystkich naturalnych i organicznych składników obecnych na rynku chemii gospodarczej.

Głównym obszarem zastosowań enzymów jest pranie ubrań i zmywanie naczyń. Przewiduje się, że rosnący udział enzymów w produktach do czyszczenia twardych powierzchni oraz inne zastosowania będą napędzać wzrost ich znaczenia na rynku produktów chemii gospodarczej. Według analiz, oczekiwany skumulowany wskaźnik wzrostu rynku enzymów do detergentów będzie wynosił 5% rocznie do 2017 r.

Niektóre korzyści stosowania enzymów w formułach detergentów to:

  • wysoka skuteczność przy niskich stężeniach,
  • szybkość z jaką enzymy trawią zabrudzenia zawierające białka, tłuszcze i węglowodany jest dużo wyższa niż w przypadku innych środków chemicznych,
  • mniejsze zużycie energii w cyklu prania/zmywania,
  • enzymy zmiękczają ubrania w większym stopniu niż tradycyjne składniki chemiczne, dlatego zapewniają tkaninom dłuższą trwałość.

 

 

 

Rodzaje i zastosowania produktów
Większość zabrudzeń dotyczących tkanin i naczyń kuchennych to zanieczyszczenia białkowe, węglowodanowe i tłuszczowe. Proteazy stanowią największą grupę enzymów wykorzystywaną w detergentach ze względu na ich zdolność do usuwania większości zabrudzeń; kolejną grupę stanowią lipazy i amylazy. Rośnie także wykorzystanie celulaz, mannaz, pektynaz i pullulanaz.

Aktualne trendy i możliwości wzrostu
Preferowanie detergentów płynnych wymusza ewolucję u producentów enzymów

  • Podstawa detergentów dla użytkownika końcowego w dużej mierze przesuwa się z formuł stałych (proszek/kapsułki) na formuły płynne, charakteryzujące się łatwością użycia i wygodą dozowania.
  • Wydajność enzymów jest generalnie wysoce zoptymalizowana w niezależnych systemach granularnych, takich jak proszek i kapsułki. Jednakże mniejsza stabilność enzymów w formułach płynnych z powodu interakcji z innymi składnikami ogranicza zastosowanie enzymów w formułach płynnych.
  • Wiele badań koncentruje się na poprawie stabilności enzymów w formułach płynnych.
  • Przykładowo, należąca do firmy Novozymes platforma Evity® Stability została opracowana z myślą o niezaspokojonej potrzebie rynkowej na stabilne enzymy dla formuł płynnych, szczególnie w sektorze automatycznego zmywania naczyń.

Trendy regulacyjne napędzają rynek enzymów

  • W detergentach do pralek i zmywarek jako substancje bazowe przez długi czas wykorzystywano fosforany. Oficjalny zakaz stosowania fosforanów w detergentach wszedł w życie w 16 stanach Ameryki Płn. w 2000 roku. Komisja Europejska zaproponowała rozporządzenie, które od 2013 roku w sposób jednolity ogranicza zawartość fosforanów w detergentach do prania w Europie do 0,5% masy.
  • Dodatkowo Komisja ds. Środowiska wezwała do rozszerzenia zakazu na detergenty do zmywarek od 2017 roku.
  • Mechanizmy regulacyjne zawsze wspierają zmniejszenie zastosowania silnych związków chemicznych w detergentach i rozwój innowacyjnych składników, które zrekompensują utratę wydajności, charakterystyczną dla tradycyjnych, dobrze poznanych surowców chemicznych.
  • Enzymy są dobrze poznaną i opłacalną alternatywą dla syntetycznych związków chemicznych, wykorzystywanych w produktach chemii gospodarczej. Wraz z rosnącymi obawami dotyczącymi stabilności, duża grupa producentów środków czystości poszukuje możliwości inkorporacji enzymów do formuł detergentów. Trend ten kreuje nowe możliwości dla rynku enzymów stosowanych w chemii gospodarczej.

Enzymy w środkach higieny osobistej i kosmetyce
Enzymy w higienie jamy ustnej
Obecnie najczęstsze zastosowania enzymów w higienie osobistej koncentrują się w sektorze higieny jamy ustnej: w pastach do zębów i innych produktach do higieny jamy ustnej, takich jak płyny do płukania ust i żele. Enzymy po dodaniu do past do zębów wspomagają rozwój mikroflory i pomagają w skutecznej hydrolizie pozostałości jedzenia w jamie ustnej, przez co wspomagają zwalczanie płytki nazębnej, chorób przyzębia i nieprzyjemnego zapachu.


CAŁY ARTYKUŁ ZNAJDĄ PAŃSTWO W NR 4/2014 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



przemysł kosmetycznydetergentychemia gospodarczaśrodki czystościenzymyhigiena jamy ustnej

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie