Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Chemia rolna podstawą nowoczesnego rolnictwa

2014-11-27

Marki własne są przyszłością polskiego rolnictwa - to główny wniosek wypływający z konferencji „Nauka – Biznes – Rolnictwo”, którą zorganizowało Centrum Kompetencji Puławy.

- Działania Centrum Kompetencji, które przygotowało raport „25 lat polskiego rolnictwa. Bezpieczeństwo żywnościowe w Europie“ są zbieżne ze światową dyskusją na temat modeli rolnictwa zbilansowanego. Polskie produkty żywnościowe mają dziś szansę być rozpoznawalne na całym świecie. Chcemy, aby rolnictwo, które obecnie jest czwartym największym sektorem polskiej gospodarki, nie tylko nie straciło na wartości, ale żeby za kolejną dekadę było pierwszym, bądź drugim sektorem napędzającym rozwój Polski – powiedział Paweł Jarczewski, prezes zarządu Grupy Azoty w trakcie konferencji odbywającej się w Puławach.

- Mądry dialog, współpraca nauki i przemysłu służyć będzie polskiemu rolnictwu. Potrzebuje ono wymiany doświadczeń między sferami produkcji i naukowo – badawczej, jak i nowych projektów badawczych w przemyśle nawozowym oraz wiedzy, którą dostarczają instytuty naukowe – podkreślił z kolei Włodzimierz Karpiński, minister skarbu państwa

Tegoroczną edycję konferencji otworzyła prezentacja raportu „25 lat polskiego rolnictwa. Bezpieczeństwo żywnościowe w Europie”. Autorzy opracowania zaprezentowali główne wnioski płynące z publikacji oraz wyniki badań przeprowadzone wśród liderów opinii środowiska rolniczego.

- Wzrost eksportu produktów rolnych, który obecnie przekracza 20 mld euro, wzrost kultury prowadzenia gospodarstw, zwrot w kierunku rolnictwa precyzyjnego - tak oto wygląda dziś polskie rolnictwo – powiedział prof. Janusz Igras, dyrektor naukowy Instytutu Nowych Syntez Chemicznych w Puławach oraz redaktor naukowy raportu. – Polskie produkty rolno – spożywcze są cenione na rynkach europejskich. Przedsiębiorcy rolni są świadomi ich wysokiej wartości i widzą na tym polu duży potencjał na przyszłość. Czas zatem spojrzeć na sektor rolny w ujęciu biznesowym – dodał prof. Igras.

Podczas konferencji odbyła się także debata na temat polskich marek branży rolniczej.

- Centrum Kompetencji Puławy to nowoczesny think - tank rolniczy. Skupiamy się na wymianie doświadczeń przedsiębiorców rolnych, know – how producentów środków produkcji oraz wiedzy instytucji naukowych. Dzięki temu polski przedsiębiorca rolny staje się jeszcze bardziej nowoczesny. Naszym celem jest, aby osiągał maksymalne korzyści z prowadzonej działalności - powiedział Zenon Pokorski, wiceprezes zarządu Grupy Azoty Zakłady Azotowe Puławy, koordynator konsorcjum Centrum Kompetencji Puławy oraz współautor raportu „25 lat polskiego rolnictwa. Bezpieczeństwo żywnościowe w Europie”.


nawozyZA Puławy

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie