Nowości - Przemysł kosmetyczny ze świata

Branża spożywcza i kosmetyczna korzystają z masła shea

13.05.2019
Autor: Anna Jarosik

Globalny rynek dla masła shea rośnie w tempie 5,2%, by za 10 lat osiągnąć wartość 3,57 mld dolarów.

Owoce shea to niedrzewny produkt leśny, który pochodzi z ekosystemów znajdujących się w półpustynnych regionach Afryki Zachodniej. Masło shea to naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej pochodzący z ziaren owoców afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa. Masło shea znajduje zastosowanie jako alternatywa dla oleju roślinnego, m.in. w przetwórstwie spożywczym, produkcji kosmetyków i farmaceutyków.

Kluczowymi czynnikami stymulującymi wzrost rynku są m.in. rosnące zapotrzebowanie na alternatywne względem masła kakaowego surowce wykorzystywane w czekoladzie i słodyczach, jak też wzrost znaczenia masła shea w wyrobach spożywczych i w produkcji napojów.

Preferencje dla masła shea, jako alternatywy dla oleju roślinnego zamiast stosunkowo drogiego masła kakaowego, stają się coraz powszechniejsze.

Masło kakaowe stosuje się w czekoladach i wyrobach cukierniczych jako źródło tłuszczu. Zapotrzebowanie na masło kakaowe rośnie wraz ze wzrostem zapotrzebowania na czekoladki i słodycze. Jednakże od pewnego czasu obserwuje się gwałtowny wzrost ceny masła kakaowego. Taka sytuacja zmusza producentów wyrobów czekoladowych i cukierniczych do wyboru alternatyw. Z tego względu masło shea jest coraz chętniej wybieranym produktem zastępczym dla masła kakaowego.

Masło shea jest również wykorzystywane jako surowiec do produkcji margaryn i tłuszczy dla produktów piekarniczych. Margaryna to faktycznie masło, ale na bazie oleju roślinnego i wody. Proces wytwarzanie margaryny wymaga stałych tłuszczów. W związku z tym producenci wykorzystali proces uwodornienia do utwardzania oleju roślinnego. Jednakże uwodornienie oleju roślinnego powoduje wytwarzanie tranu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza dotyczy to dolegliwości sercowo-naczyniowych. Skłania to producentów do stosowania masła shea do przetwarzania margaryn i tłuszczów.

Również firmy kosmetyczne zaczęły coraz mocniej wykorzystywać moc masła shea, aby osiągnąć poziom dywersyfikacji produktowej. Rosnąca świadomość konsumencka dotycząca stosowania produktów, które zapewniają wiele korzyści i właściwości odżywczych dla osiągnięcia doskonałej skóry i ciała, zwiększa zapotrzebowanie na masło shea w branży kosmetyków i środków higieny osobistej.

Obecnie masło shea stosuje się głównie w produktach do pielęgnacji skóry, włosów, w kosmetykach kolorowych, w olejkach dla niemowląt, płynach do mycia. Masło shea działa jak składnik bioaktywny, zmiękczający i surfaktant.

Nierafinowane masło shea jest stosowane jako składnik w kremach przeciwzmarszczkowych ze względu na swe właściwości nawilżające i lecznicze. Masło shea leczy schorzenia skóry, tj. zmarszczki, przebarwienia, trądzik i wypryski, a także sprawia, że skóra staje się gładka i lśniąca. Poza tym jest stosowane w celu zapobiegania powstawaniu ciemnych plam i wiotczenia skóry, dzięki czemu jest istotnym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.

Wyświetlono: 2487

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej