Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Bakterie probiotyczne w kosmetykach

2020-02-26  / Autor: Milena Giemza, Prolab Sp. z o.o. Sp. Komandytowa

Pierwszą osobą, która prawdopodobnie wprowadziła termin „probiotyk” był Ferdinand Vergin (1954 r.).

W artykule „Antiund Probiotika” porównywał on szkodliwe działanie na mikroflorę jelitową antybiotyków i innych substancji przeciwdrobnoustrojowych z oddziaływaniami korzystnymi („Probiotika”) wywieranymi przez pożyteczne bakterie. Następnie w 1965 r. Lilly i Stillwell opisali probiotyki, jako mikroorganizmy, które stymulują wzrost innych mikroorganizmów. Przez lata definicja probiotyków wielokrotnie się zmieniała, natomiast w 1989 r. Roy Fuller podkreślił, iż probiotyki muszą być żywymi mikroorganizmami oraz wykazywać korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.

Obecnie Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określają probiotyki, jako żywe organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Do grupy bakterii probiotycznych można zaliczyć przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium.

Do bakterii z rodzaju Lactobacillus zalicza się 103 gatunki, między innymi: L. plantarum, L. fermentum, L. acidophilus, L. gasseri, L. casei, L. paracasei, L. rhamnosus. Bakterie z rodzaju Lactobacillus prowadzą fermentację węglowodanów, produkując wiele substancji, m.in. kwas mlekowy, ale także kwas octowy, kwas mrówkowy i kwas piroglutaminowy. Drobnoustroje te kolonizują jamę ustną, pochwę oraz przewód pokarmowy ludzi, powodując obniżenie pH, które oscyluje w granicach 4,0-4,5. Do bakterii Bifidobacterium zalicza się 32 gatunki, między innymi: B. adolescentis, B. infantis, B. animalis, B. bifidum, B. breve i B. longum. Bakterie z rodzaju Bifidobacterium kolonizują przewód pokarmowy, pochwę, a także występują w mleku matki. Bakterie te również obniżają pH w jelitach, dzięki czemu chronią człowieka przed patogenami i stanami zapalnymi.

 

Bakterie probiotyczne – właściwości

Szczep probiotyczny musi być bezpieczny dla zdrowia ludzkiego, dlatego też powinien być odpowiednio przebadany i mieć udokumentowane prozdrowotne właściwości. Wiele cech probiotyków jest szczepozależnych, dlatego też działanie prozdrowotne odnosi się zawsze tylko do konkretnego szczepu, natomiast nie do gatunku czy rodzaju. Szczep taki powinien być oznaczony w następującej kolejności: nazwa rodzajowa, nazwa gatunkowa oraz oznaczenie literowo-cyfrowe. Takie oznaczenie świadczy o jego skolekcjonowaniu i opatentowaniu.

Szczepy można uznać za probiotyczne, kiedy wykazują następujące cechy: mają ustaloną przynależność taksonomiczną, posiadają status GRAS (ang. Generally Recognised As Safe), świadczący o ich bezpieczeństwie dla człowieka, są niepatogenne, nie wykazują niepożądanych skutków ubocznych, czyli są bezpieczne, zachowują żywotność i stabilność, dzięki czemu możliwa jest produkcja biomasy na skalę przemysłową.

Bakterie probiotyczne w kosmetykach i ich działanie na skórę

Zdrowa skóra ma lekko kwaśne pH, które oscyluje w granicach 4,2-5,6. Taki odczyn pH pomaga w zapobieganiu kolonizacji bakterii chorobotwórczych, ale także w utrzymaniu środowiska o dużej wilgotności i regulacji aktywności enzymów. Wraz z wiekiem pH skóry człowieka znacznie wzrasta. Wiemy natomiast, że bakterie probiotyczne posiadają zdolność do obniżania pH za sprawą wytwarzanych produktów metabolizmu, m.in. wolnych kwasów tłuszczowych czy kwasów organicznych. Zatem stosowanie probiotyków na skórę może przywracać fizjologiczne pH skóry oraz odpowiedni poziom nawilżenia.


CAŁY ARTYKUŁ DOSTĘPNY JEST W NR 4/2019 KWARTALNIKA "CHEMIA I BIZNES. RYNEK KOSMETYCZNY I CHEMII GOSPODARCZEJ". ZAPRASZAMY.



przemysł kosmetycznybakteriebakterie probiotyczneprobiotyki

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie