Nowości - Chemia rolnicza - Ze świata

Nowe kultury bakterii od DuPont Nutrition & Health

14.05.2018

Firma DuPont Nutrition & Health wprowadziła na rynek product o nazwie Danisco VEGE Cultures. To gama kultur bakterii dla alternatyw jogurtów i napojów roślinnych.

Danisco VEGE Cultures, nowe portfolio kultur bakterii, zostało stworzone z myślą o rynku fermentowanych produktów roślinnych. Bakterie te zostały opracowane tak, by – łącząc je z szeroką gamą surowców roślinnych, takich jak soja, kokos, orzechy, owies, kukurydza, ryż, owoce i warzywa – zaspokoić wymagania konsumentów dotyczące tekstury i smaków: od świeżych i łagodnych po kwaśne.

Jak tłumaczą przedstawiciele DuPont Nutrition & Health, dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji (LYO) kultury bakterii są łatwe w użyciu i posiadają roczny termin przydatności do spożycia przy temperaturze 4°C bez konieczności mrożenia. Wpływa to na podwyższenie komfortu produkcji zarówno na małą, jak i dużą skalę. Bakterie te spełniają także wymogi wielu atestów i certyfikatów, co gwarantuje komfort i pewność przy produkcji na rynkach masowych  i wyspecjalizowanych.

Popyt na pokarmy i napoje pochodzenia roślinnego stale rośnie. Coraz częściej wybierane są produkty bez nabiału i glutenu, a diety fleksitariańska czy wegańska zyskują coraz większą popularność. Okres ostatnich kilku lat to także wzmożone pojawianie się alternatyw mlecznych produktów fermentowanych, których już teraz powstaje więcej niż ich tradycyjnych odpowiedników.

Ścisły związek pomiędzy fermentowanymi produktami spożywczymi a zdrowym funkcjonowaniem układu trawiennego sprawia, że kultury Danisco VEGE Cultures umożliwiają maksymalne wykorzystanie prognoz tendencji wzrostowych w tym segmencie. Kultury te zawierają przynajmniej jeden z dwóch szczepów probiotycznych o udowodnionym korzystnym działaniu, tj. Lactobacillus acidophilus NCFM oraz Bifidobacterium lactis HN019, co tylko wzmaga ich zdrowotne właściwości.

Danisco VEGE Cultures są bezpośrednią odpowiedzią na globalny popyt. Umożliwiają produkcję alternatyw jogurtów oraz wielu pokarmów i napojów roślinnych.

Wyświetlono: 1084

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej