Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Novozymes opracował nowy enzym

2016-07-05

Duński koncern biotechnologiczny Novozymes, będący globalnym liderem w produkcji enzymów, wprowadził na rynek enzym o nazwie Saphera. Jest to laktaza, naturalnie wytwarzana w jelicie cienkim i niezbędna do hydrolizy laktozy na monocukry: glukozę i galaktozę. 

Z informacji przekazanych przez skandynawskie przedsiębiorstwo wynika, że innowacyjny enzym ustanowić ma nowe standardy w produkcji oraz późniejszej jakości szerokiego spektrum produktów wolnych od laktozy. 

Osiągnięcie Novozymes wychodzi naprzeciwko problemowi, jakim jest nietolerancja laktozy, czyli rodzaj zaburzenia trawienia. Ze względu na niedobór laktazy, która jako enzym odpowiedzialna jest w jelitach za trawienie laktozy, wiele osób zmuszonych jest zrezygnować ze spożywania produktów o wysokiej zawartości laktozy, czyli m.in. mleka krowiego i produktów mlecznych. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy zazwyczaj zmuszone są do stosowania farmakologicznej laktazy. 

I właśnie tego dotyczy nowość. Wytworzony przy udziale bakterii Bifidobacterium bifidum enzym Saphera znacznie różni się od tradycyjnych laktaz wykonanych z drożdży i stanowi największą od lat innowację w tym obszarze biotechnologii.  Za jego sprawą pożądany poziom laktozy może być mierzony precyzyjniej i tym samym znacznie łatwiej osiągany. Dzieje się tak dlatego, że podczas reakcji tworzy się mniejsza ilość węglowodanów - oligosacharydów - w porównaniu z laktazą uzyskiwaną z drożdży, zwłaszcza przy produkcji mleka wolnego od laktozy.

Saphera działa przy niższym pH i wyższej temperaturze niż inne laktazy i w efekcie tego nadaje się nie tylko do produkcji mleka wolnego od laktozy, ale również szeregu fermentowanych produktów mlecznych, choćby jogurtów. Ponadto, brak inwertazy (enzymu należącego do grupy hydrolaz), jak również istotnych działań ubocznych sprawia, że Saphera powinna stać się dobrym rozwiązaniem w słodzonych produktach mlecznych, utrzymujących właściwości fizyczne i organoleptyczne podczas cyklu życia znacznie lepiej niż jakikolwiek inny produkt na rynku.

Saphera przekształca laktozę do galaktozy i glukozy, dzięki czemu producenci mleczarscy mogą zmniejszać ilość dodawanego cukru i osiągnąć ten sam stopień słodyczy produktów mlecznych wolnych od laktozy.


biotechnologiaenzymyNovozymes

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie