Nowości - Tworzywa sztuczne ze świata

Innowacje firmy SABIC ograniczają straty żywności

18.08.2016
Innowacje firmy SABIC ograniczają straty żywności

Światowa Organizacja Zdrowia ONZ w swoim raporcie szacuje, że jedna trzecia żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi jest bezpowrotnie tracona lub marnotrawiona, co odpowiada 1,3 miliarda ton żywności. Nawet w najbardziej rozwiniętych łańcuchach dostaw, na przykład w krajach europejskich, 4% transportowanych towarów ulega w pewnym stopniu zniszczeniu ze względu na niską stabilność palet. Klienci coraz bardziej kładą nacisk na wygodę i ekologiczny aspekt produktów, co przyczynia się do ciągłych zmian i wprowadzania innowacji w dziedzinie opakowań.

W obliczu prognozowanych problemów z dostępnością zasobów, opakowania odgrywają istotną rolę, szczególnie w kwestii ograniczania strat w globalnym łańcuchu dostaw żywności oraz zabezpieczaniu towarów przy jednoczesnym zapewnieniu zgodności z coraz bardziej restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i opakowań. Szybki styl życia konsumentów tworzy ponadto popyt na pakowaną żywność oraz dania błyskawiczne lub potrawy do podgrzania w kuchence mikrofalowej. Jednocześnie oczekiwania konsumentów zachęcają firmy do tworzenia opakowań z przezroczystych materiałów o różnych kształtach i atrakcyjnym wzornictwie, z higienicznym zamknięciem i łatwych w otwieraniu. Producenci powinni podejmować te wyzwania, jednocześnie redukując koszty i skracając cykl produkcji, stosując coraz mniejszą grubość opakowań i zwiększając udział materiałów nadających się do ponownego przetworzenia. Działania te przyczyniają się do ograniczenia ilości odpadów i redukują wpływ procesów produkcyjnych na środowisko.

Podczas targów branży przetwórstwa tworzyw sztucznych K 2016, które odbędą się w Düsseldorfie (Niemcy) w dniach 19–26 października firma SABIC zaprezentuje kilka nowych produktów i technologii będących odpowiedzią na opisane wcześniej potrzeby rynkowe.

Technologie polimerowych opakowań wielowarstwowych firmy SABIC pomagają producentom ograniczać straty powstające podczas transportu, optymalizować zabezpieczenia towarów oraz maksymalizować stabilność palet przez zwiększenie siły przylegania folii do pakowania. Takie rozwiązania pozwalają odpowiednio chronić produkty spożywcze i wzmacniają foliowanie.

Unikatowe połączenie poliolefinowych materiałów opakowaniowych firmy SABIC pozwala dodatkowo zwiększyć wydajność produkcji. Materiały te charakteryzują się zwiększoną wytrzymałością na rozciąganie i ogólną wytrzymałością podczas foliowania, ponieważ w mniejszym stopniu są podatne na uszkodzenia i zapewniają wyższą jakość folii.

Technologia firmy SABIC zmniejsza także oddziaływanie opakowań na środowisko, dzięki zmniejszeniu nawet do 20% grubości stosowanych opakowań w porównaniu z folią konkurencyjnych firm. Cieńsze opakowania oznaczają mniejsze zużycie tworzyw sztucznych i większą prędkość procesu produkcyjnego.

Uniwersalne opakowania firmy SABIC przyczyniły się już w znacznym stopniu do ograniczenia strat produktów żywnościowych. Specjalne żywice polietylenowe i polipropylenowe firmy SABIC® są istotnym składnikiem barierowych opakowań wielowarstwowych, które zapewniają dłuższy okres przechowywania świeżych i mrożonych produktów żywnościowych, w tym serów i mięsa. Ograniczenie ilości odpadów żywnościowych ma pozytywny wpływ na wyniki całościowej analizy cyklu życia folii opakowaniowych.

Zmniejszanie masy opakowań pozostaje jedną z kluczowych kwestii. Firma SABIC oferuje lekkie opakowania do żywności oraz produktów nieżywnościowych. Gama opakowań foliowych PE i PP firmy SABIC® zapewnia zwiększoną sztywność oraz łatwiejsze zamykanie i odcinanie poszczególnych opakowań produktów.

Wyświetlono: 1258

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej