Chemia i Biznes

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce prywatności Cookies"

Rozumiem i zgadzam się

Konfiguracja makiety

Evonik i DSM rozpoczną produkcję kwasów omega-3 z alg morskich

2018-02-07

Dwa wiodące europejskie przedsiębiorstwa chemiczne: Evonik oraz DSM tworzą joint venture. W nowym podmiocie Veramaris obejmą po 50% udziałów i wspólnie będą zajmować się produkcją kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA z naturalnych alg morskich.

Utworzenie spółki Veramaris stanowi pewien przełom w segmencie karmienia zwierząt. Oto bowiem do niedawna kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, dodawane do paszy dla zwierząt, pozyskiwane były niemal wyłącznie ze źródeł morskich, takich jak olej rybny i mączka rybna, które to są jednak mocno ograniczonymi zasobami. Co roku 16 mln dzikich ryb łowionych jest na potrzeby produkcji oleju rybnego i mączki rybnej. Wykorzystując naturalne algi morskie, Veramaris chce się przyczynić nie tylko do zlikwidowania luki między podażą i popytem na kwasy omega-3 EPA i DHA, ale jednocześnie pomagać w ochronie życia morskiego i różnorodności biologicznej w oceanach. Cel powołania nowego podmiotu jest zatem oczywiście mocno biznesowy, ale także wychodzący naprzeciwko potrzebom środowiskowym.

Przełomowa innowacja technologiczna obydwu firm, którą to będzie olej z alg, po raz pierwszy w historii umożliwi produkcję kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA dla celów żywienia zwierząt i to bez wykorzystywania oleju rybnego uzyskiwanego z połowu ryb.

Siedziba Veramaris ulokowana została w Holandii, ale produkcja kwasów odbywać się będzie w Stanach Zjednoczonych (Nebraska), gdzie Evonik posiada już swoje zakłady. Teraz powstaje tam fabryka do produkcji oleju z alg. Nakłady na ten cel wynoszą 200 mln dolarów i obiekt ma być gotowy na przełomie tego i przyszłego roku, tak by w 2019 r. można było rozpocząć sprzedaż oleju z alg. W tej chwili dostępne są już pierwsze testowe ilości produktu powstałe w instalacji pilotażowej. Przyjmuje się, że w początkowym okresie moce wytwórcze zakładu w USA wynosić będą tylko 15% całkowitego zapotrzebowania na olej z alg zgłaszany przez segment zajmujący się hodowlą łososia. Potem ma to być coraz więcej.

- Nasz olej z alg, bogaty w kwasy EPA i DHA, stanowi odpowiedź na wezwanie przemysłu do zrównoważonego i identyfikowalnego źródła pozyskiwania kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Veramaris umożliwi naszym partnerom rozwój w sposób odpowiedzialny i jednocześnie zaspokoi zapotrzebowanie na zdrowe białko zwierzęce, bogate w kwasy EPA i DHA i to z korzyścią dla konsumentów. Veramaris prowadzi dialog ze wszystkimi interesariuszami w całym łańcuchu wartości, w tym z organizacjami pozarządowymi. Pionierska współpraca pozwoliła czołowym graczom w akwakulturze na opracowanie diety łososiowej wolnej od morskich składników, z wykorzystaniem oleju z alg, jako kompletnego zamiennika oleju z ryb. Teraz naszym celem jest ustanowienie standardu branżowego. Dążymy do zapewnienia wysokiej jakości kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Bazując na wiedzy w zakresie łańcucha dostaw i logistyki, jesteśmy w stanie przenieść branżowych klientów do Veramaris tak płynnie, jak to tylko możliwe - mówi Frank Beissmann, dyrektor finansowy Veramaris.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) występuje w tłustych rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki). Z powodzeniem syntetyzowany jest przez tłuste ryby. Redukuje lipidy, obniżając trójglicerydy; obniża ryzyko arteriosklerozy, redukując wapnienie LDL; zwalcza zakrzepice, obniżając krzepliwość krwi; łagodzi stany zapalne oraz jest stosowany jako składnik tradycyjnych terapii przeciw depresji.

Z kolei kwas dokozaheksaenowy (DHA) także występuje w tłustych rybach, jak łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki. Jest to najbardziej szlachetna forma kwasów omega-3. W znikomych ilościach syntetyzowany jest z EPA przez ludzki organizm, z powodzeniem natomiast syntetyzowany jest przez tłuste ryby. Usprawnia prawidłowy rozwój układu nerwowego, a także wspomaga wzrok. Noworodki w szczególności potrzebują DHA do budowy tkanki nerwowej oraz siatkówki oka. Dieta bogata w DHA sprzyja procesom uczenia się. Kwas przeciwdziała nadciśnieniu; zapobiega palpitacjom stabilizując rytm bicia serca oraz jest przydatny w zapobieganiu chorobie Alzheimera.


EvonikbiotechnologiaDSMkwasy tłuszczoweVeramaris

Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Oddaj swój głos  

Ten artykuł nie został jeszcze oceniony.

Dodaj komentarz

Redakcja Portalu Chemia i Biznes zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu. Twój komentarz wyświetli się zaraz po tym, jak zostanie zatwierdzony przez moderatora. Dziękujemy i zapraszamy do dyskusji!


WięcejNajnowsze

Więcej aktualności



WięcejNajpopularniejsze

Więcej aktualności (192)



WięcejPolecane

Więcej aktualności (97)



WięcejSonda

Czy polski przemysł chemiczny potrzebuje dalszych inwestycji zagranicznych?

Zobacz wyniki

WięcejW obiektywie