Nowości - Tworzywa sztuczne z kraju

Dlaczego polipropylen jest idealnym tworzywem do produkcji opakowań sztywnych?

19.10.2017
Dlaczego polipropylen jest idealnym tworzywem do produkcji opakowań sztywnych?

Przedstawiciele Basell Orlen Polyolefins, podczas zorganizowanego przez siebie seminarium produktowego, na którym przedstawiono ofertę firmy dla branży opakowań sztywnych i wyrobów konsumenckich, wyjaśniali, dlaczego polipropylen tak chętnie wykorzystywany jest w przemyśle opakowaniowym.

Sukces polipropylenu na rynku opakowań sztywnych jest związany przede wszystkim z jego wszechstronnością, łatwością przetwórstwa, szerokimi właściwościami użytkowymi i ekologiczną akceptowalnością. To połączenie wielu jego zalet z niską ceną i dobrą dostępnością sprawia, że tworzywo staje się materiałem coraz częściej wybieranym na różnorodne zastosowania w segmencie rynku opakowań sztywnych. Rynek opakowań sztywnych jest zdominowany przez opakowania do żywności. Dużo mniejszy udział przypada na opakowania do produktów nieżywnościowych wytwarzanych przez różne gałęzie przemysłu, w takich sektorach jak farby dyspersyjne, kosmetyki, produkty do pielęgnacji i zdrowia oraz pojemniki użytkowe wykorzystywane w gospodarstwach domowych.

- Zdecydowana większość opakowań sztywnych jest wytwarzana jako wyroby cienkościenne, przy czym pewne wyroby, takie jak wiaderka na farby dyspersyjne i  pojemniki do przechowywania stosowane w gospodarstwach domowych mogą mieć ścianki o większej grubości (powyżej 1 mm). Opakowania sztywne mogą być wytwarzane metodą formowania wtryskowego lub termoformowania, przy czym aż dwie trzecie wszystkich opakowań jest wytwarzana w tej drugiej technologii. Wiele opakowań dostarczanych jest już na rynek po napełnieniu i mogą być one zamknięte oddzielną pokrywką albo poprzez zgrzanie z folią wykonaną z tworzywa lub folią aluminiową. Pojemniki, tacki, pokrywki lub folie pokrywkowe produkowane są tylko z PP, tym niemniej w niektórych zastosowaniach wytwarzanych np. metodą termoformowania obserwujemy wzrost zainteresowania rozwiązaniami opartymi o struktury wielowarstwowe z warstwą barierową wydłużającą okres przydatności produktów żywnościowych. Zakres żywności pakowanej w pojemniki wykonane z PP jest dość szeroki: mogą to być m.in. produkty mleczarskie (tj. śmietana, jogurty, lody), tłuszcze żółte (masło, margaryna), zupy i sucha żywność. Rodzaj żywności pakowanej na tackach wykonanych z PP jest jeszcze bardziej  zróżnicowany w charakterze i może obejmować sałatki warzywne i owocowe, suche przekąski (tj. pieczywo, ciastka, słodycze) gotowane i porcjowane mięso, przetwory rybne (zarówno gotowane jak i  surowe), surowe mięso i drób oraz gotowe posiłki do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Segment pojemników używanych w gospodarstwach domowych dotyczy zarówno żywności, jak i produktów nieżywnościowych. Użytkownicy często wybierają pojemniki do przechowywania produktów sypkich, takich jak ryż, mąka, kasze, makarony itd., w celu wydłużenia ich okresu trwałości. W sektorze produktów nieżywnościowych warto wspomnieć o większych pojemnikach wykorzystywanych do przechowywania różnych przedmiotów gospodarstwa domowego, tj. pościel, garderoba, zabawki – przekonują przedstawiciele jedynego polskiego producenta polipropylenu.

Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż oferuje na polskim rynku gatunki PP o szerokim zakresie właściwości fizycznych i użytkowych, które nadają się do produkcji opakowań sztywnych metodą formowania wtryskowego i termoformowania.

Wyświetlono: 380

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

więcej