Artykuły - Przemysł kosmetyczny

Algi na kosmetycznym rynku

05.06.2018
Autor: Anna Ratz-Łyko, Cosmetics Safety Consulting
Algi na kosmetycznym rynku

Algi (łac. Algae, gr. Phykos) to gromada roślin niższych (należących do królestwa Protista), samożywnych, występujących w środowisku wodnym, wykorzystywanych przez człowieka od najdawniejszych czasów.

Popularność alg związana jest przede wszystkim z ich bogatym składem. W przemyśle kosmetycznym algi stanowią atrakcyjny surowiec kosmetyczny o działaniu nawilżającym, przeciwstarzeniowym, kondycjonującym skórę i włosy. W niniejszym artykule omówiono kilka z ciekawszych przykładów w zakresie występowania i wykorzystania alg i ich przetworów w produktach kosmetycznych z uwzględnieniem najnowszych trendów, które możemy obserwować na rynku kosmetycznym.

Dla przemysłu kosmetycznego algi stanowią cenne źródło składników aktywnych: polisacharydów (50-60% s.m.) (m.in. kwasu alginowego, kwasu D-mannuronowego, laminaryny, fukoidyny), białek (5-15% s.m.) (głównie glikoproteiny i metaloproteiny), alkoholi cukrowych (sorbitolu, mannitolu), soli mineralnych (magnezu, manganu, miedzi, cynku, sodu, potasu, siarki, chloru), karotenoidów i barwników (β-karotenu, astaksantyny, luteiny, zeaksantyny, kantaksantyny, chlorofilu, fikocyjaniny, fikoerytryny, fukoksantyny), NNKT (kwasu dokozaheksaenowego C22:6 n-3 (DHA), kwasu eikozapentaenowego C20:5 n-3 (EPA), kwasu arachidonowego C20:4 n-6 (ARA), kwasu γ-linolenowego C18:3 n-6 (GLA)) i witamin (A, B1, B5, B6, B12, C, E, biotyny, ryboflawiny, kwasu nikotynowego, kwasu foliowego). Z tego względu znajdują zastosowanie w preparatach do pielęgnacji twarzy i ciała, a także produktach do kondycjonowania i regeneracji włosów.

Algi wykorzystywane w produktach kosmetycznych najczęściej pochodzą ze specjalnych hodowli lub naturalnych zbiorników wodnych (słodko- lub słonowodnych). Po zebraniu, przed wprowadzeniem do produktów, algi poddawane są obróbce. Najczęściej są suszone i mikronizowanie, niekiedy poddawane są procesowi liofilizacji bądź ekstrakcji. Jak każdy inny surowiec kosmetyczny algi powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła, posiadać kartę charakterystyki i specyfikacje określające występowanie i poziomy ewentualnych zanieczyszczeń.

Do najpopularniejszych i najczęściej stosowanych alg w przemyśle kosmetycznym zalicza się przedstawicieli mikroalg (algi zielone: Chlorella vulgaris, Haematococcus pluvialis, Dunaliella salina, Spirulina maxima, Chondrus crispus, Mastocarpus stellatus, Ascophyllum nodosum, Alaria esculenta). Z makroalg wykorzystywane są algi trzech klas: Rhaeophyceae (algi brązowe: Laminaria, Fucus, Ascophyllum, Himanthalia, Undaria), Rhodophyceae (algi czerwone: Gracilaria, Chondrus, Gelidiella), Chlorophyceae (algi zielone: Entheromorpha, Ulva). Największą popularnością cieszą się mikronizowane algi w postaci proszku, wykorzystywane jako składniki mask algowych do twarzy o działaniu nawilżającym lub jako składniki produktów do zabiegów o działaniu wyszczuplającym i ujędrniającym (nazwy INCI: Fucus Vesiculosus Powder, Ulva Lactuca Powder, Spirulina Platensis Powder, Laminaria Digitata Powder). Algi stosowane są również jako składniki produktów o działaniu nawilżającym, przeciwstarzeniowym i ochronnym w postaci ekstraktów (nazwy INCI: Algae Extract, Spirulina Maxima Extract, Fucus Vesiculosus Extract, Laminaria Digitata Extract, Laminaria Japonica Extract, Ulva Lactuca Extract, Gracilaria Conferta Extract, Undaria Pinnatifida Extract).

Wyświetlono: 841

Przeczytaj również

Skomentuj

Kalendarium

z kraju

ze świata

Sierpień 2018
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
więcej